🐚 La natura inspira la ciència. Escola J. Echegaray i ICMAB-CSIC #NitRecerCAT24
La ciència i la tecnologia utilitzen la bio inspiració per integrar característiques naturals als dissenys artificials. Nico Dix i Anna Laromaine de l’ICMAB-CSIC van compartir la seva expertesa amb 300 famílies durant la Nit de la Recerca 2024 a Martorell, explicant curiositats com la creació del Velcro. Després, els alumnes van oferir tallers pràctics per demostrar l’eficiència de la forma hexagonal, com les abelles. La tarda va acabar amb una xocolatada científica a tot el públic assistent.
Vibrem amb la ciència, materialitzem el futur
L’aliança magnet entre l’Escola José Echegaray (Martorell) i l’Institut de Ciències dels Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) els permet ampliar i integrar els coneixements a l’escola a través del pensament i la metodología científica, per passar de l’experimentació a la indagació. L’Escola José Echegaray promou la ciència entre l’alumnat. Un dels pilars principals per estructurar els projectes del centre és el treball científic en entorns significatius motivadors.
Per a més informació sobre el programa:
https://magnet.cathttps://www.instagram.com/aliancesmagnethttps://twitter.com/aliancesmagnet
Nit Europea de la Recerca
La Nit Europea de la Recerca se celebra cada any l’últim divendres de setembre en més de 300 ciutats de 30 països de tota Europa. El seu objectiu és apropar la recerca, la innovació i els seus protagonistes, els científics i científiques, a la ciutadania d’una forma planera i divertida. Així, tot tipus de públic, des d’escoles, famílies i canalla fins a joves o adults de totes les edats, podreu conèixer i ser partíceps de la ciència del vostre territori a través de diferents activitats com tallers, xerrades, espectacles, experiments, observacions astronòmiques i jocs.
Aquest projecte és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci format per la Universitat de Girona (UdG), entitat coordinadora del projecte i del node de Girona, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), entitats coordinadores del node de Barcelona-Vallès; la Universitat de Lleida (UdL), coordinadora del node de Lleida; la Universitat Rovira i Virgili (URV), coordinadora del node de Tarragona, i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), coordinadora del node de Catalunya Central. L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) s’encarrega de la comunicació i la coordinació dels diferents nodes. A més, des de 2022, la Fundació Jaume Bofill, en el marc del programa Magnet, impulsa 15 projectes de recerca en centres educatius de primària i secundària per tal d’apropar la recerca a l’alumnat, famílies i veïnat al llarg de l’any.