Carbó al Ripollès. L’excepcional conca minera d’Ogassa (versió curta)
Les mines a Ogassa es van descobrir i van començar a explotar-se pròpiament al segle XVII, i van romandre obertes fins l’any 1967. Van ser una important font de riquesa per a la població, que va superar els 1500 habitants a principis del segle XX. Segurament el tren no arribaria a Sant Joan de les Abadesses si no hagués estat per l’activitat minera.
El vídeo comença amb una visita a la fàbrica on es premsava el carbó per fer-ne uns blocs anomenats pans. Aquests blocs es feien servir a les indústries com a font d’energia.
Aquesta és la versió llarga de la visita a la conca minera, que inclou les intervencions de diverses persones que han conegut de primera mà la feina dels miners.
En aquest vídeo descobrirem una ruta per les zones més significatives de la conca minera, que també podeu seguir a través de l’aplicació Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderis…
i també: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderis…
La ruta acaba al laboratori, on comprovarem, amb un experiment, que la mostra agafada de la mina conté carbó.
Aquest vídeo forma part del projecte “Mines de Girona” que compta amb el suport del Departament de Química i de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Udg, El projecte ha comptat amb un ajut del Consell Social de la UdG i la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECyT).
Webgrafia d’interès:
https://www.itinerannia.net/ca/itiner…http://webspobles2.ddgi.cat/ogassa/co…http://webspobles2.ddgi.cat/ogassa/co…https://mineratlas.com/location/2586