El temps a Catalunya d'avui

A VLOGS.Cat t’oferim el temps, la informació meteorològica més actual i precisa de Catalunya. Recopilem dades públiques de les millors fonts, com Meteocat i Windy per donar-te una visió completa de les condicions del temps a la nostra terra.

EL TEMPS: VÍDEO PREDICCIÓ

La situació meteorològica ve marcada pel pas d’un sistema frontal que encara el que resta de divendres deixarà precipitació sobretot a les comarques del nord-est i Pirineu. La cota de neu baixarà perquè la temperatura anirà clarament en descens el que resta de dia. Dissabte encara podrà nevar al vessant nord de la serralada i a la tarda hi haurà algun ruixat al litoral central. A la resta farà més sol, però vent als dos extrems, i la temperatura serà força més baixa que aquests dies anteriors. (Font: @MeteocatTV)

Avisos SMP

Predicció general de Catalunya

Mapa de la predicció per Catalunya a 3 dies amb informació del matí i la tarda. En desplaçar el ratolí per sobre una comarca es mostra la predicció comarcal on s’indica la temperatura màxima i mínima, la probabilitat de pluja i el símbol descriptiu de l’estat del cel. Entre les 00:00 hores i les 11:30 hores només està disponible la informació pel dia present i l’endemà, un cop els predictors han elaborat la predicció s’incorpora el tercer dia.

El radar meteorològic

El radar meteorològic mostra la última imatge de radar per tal de localitzar la precipitació en cada moment. Pots fer zoom i disposar d’un enllaç a la pàgina web de radar per poder veure l’animació de la darrera hora i el temps actual.

RADAR DE VENT

En aquesta representació visual, podràs veure amb precisió les corrents atmosfèriques, mostrant la seva direcció i intensitat en temps real. Per a obtenir més informació sobre el vent en una zona determinada, pots fer clic sobre el mapa i obtindràs detalls sobre la velocitat del vent en aquella àrea específica, expressada en quilòmetres per hora.

Valor
Denominació
Km/h
Descripció
0
calma
0 – 2
El fum puja verticalment
1
ventolina
2 – 6
El fum indica la direcció del vent. Gairebé no es mouen les fulles més altes.
2
vent fluixet
7 – 11
Es mouen les fulles dels arbres, es comencen a moure els molins. El vent se sent a la cara. Branques i fulles es poden sentir lleugerament.
3
vent fluix
12 – 19
Les fulles se sacsegen, onegen les banderes. Les fulles seques són aixecades del terra.
4
vent moderat
20 – 29
S’aixeca pols i papers, se sacsegen les capçades dels arbres.
5
vent fresquet
30 – 39
Petits moviments dels arbres, superfície dels llacs ondulada.
6
vent fresc
40 – 50
Es mouen les branques grans dels arbres amb facilitat i constantment, es té dificultat per mantenir obert el paraigua.
7
vent fort
51 – 61
Es mouen els arbres grans, es té dificultat per caminar contra el vent
8
temporal
62 – 74
Es trenquen les copes dels arbres i les branques petites. La circulació de persones és dificultosa.
9
temporal fort
75 – 87
Danys en els arbres, és impossible caminar contra el vent. Pot trencar-se alguna primera teula dels terrats i teulats.
10
temporal molt fort
88 – 101
Arbres arrencats, es produeixen danys en les estructures de les construccions.
11
temporal violent
102 – 117
Danys considerables en construccions, teulades i arbres.
12
huracà
més de 118
Destruccions abundants, qualsevol estructura en pot quedar afectada.

Font de la taula: Meteocat 

L’Escala Beaufort és un sistema internacional de classificació de la força del vent desenvolupat per l’almirall sir Francis Beaufort al segle XIX. Aquesta escala va des del 0 fins al 12 i correlaciona la velocitat del vent amb els seus efectes observables en la superfície, com moviments de fulles, pols, ones i danys estructurals. Cadascun dels 13 nivells de l’escala ofereix una descripció detallada de les condicions meteorològiques associades amb la intensitat del vent, des de la calma fins a fenòmens de gran destrucció com els huracans. La utilització de l’Escala Beaufort és freqüent en meteorologia per comunicar de manera estandarditzada la intensitat del vent en diferents regions i situacions.

El temps, imatge d'un fort temporal huracanat, remoli de núvols