📁 Veure tots

Truita de pedres, una truita reivindicativa! Una mica d’humor a la cuina no està mai de més.

La truita de pedres, una recepta per reivindicar el treball de les dones a la cuina de casa Aquesta truita, que
vam cuinar fa més de trenta anys, ha despertat molta curiositat tant a la nostra vila com a milers de quilòmetres de casa nostra. L’estiu de 2022, dins del projecte “Promoció del consum del peix i la gastronomia del peix a Blanes”, impulsat per l’Ajuntament de Blanes, vam ser entrevistades per la Dra. Cristina Fernández Recasens, blanenca i professora de llengua i literatura a la Universitat de Surrey, Regne Unit. L’estudi recull dades sobre el consum i els hàbits alimentaris populars al voltant del peix a la nostra zona i, a més a més, reivindica el rol que les dones tenen en el treball domèstic, que ha estat històricament no remunerat, invisibilitzat i poc reconegut. Quan la Dra. Cristina Fernández Recasens va preguntar a la Montse si el treball a la cuina era o no reconegut a casa seva, li va dir que sí, però li va explicar una anècdota de fa més de trenta anys: la truita de pedres! A mi sempre m’ha agradat la cuina i quan cuinava algun plat especial o diferent sempre deia als de casa: _Que no és bo? I sempre em contestaven: sí i tant! _ LLavors, com és que no surt de vosaltres dir-me que és bo i sempre us ho haig de preguntar? _Sempre acabava amb la brometa “un dia us cuinaré pedres!” I va arribar el dia. Feia poc que jo havia assistit a un homenatge al Xesco Boix, autor del relat La sopa de pedres, i vet aquí que m’hi vaig inspirar i vaig pensar que jo podia fer una truita!. Era el mes de desembre i s’acostava el dia dels innocents, vaig anar a la platja a buscar còdols petits i rodons per simular una truita de botifarra blanca, i el dia dels innocents, per sopar, els vaig cuinar truita de pedres. L’oloreta i l’aspecte era perfecta i tan bon punt van anar per menjar-la, en tallar la truita… _ Què és això? Són pedres! _ Ja us vaig dir que un dia us cuinaria pedres, els vaig dir. _ I ara què? _ Doncs allà teniu la cuina, els vaig dir rient. Jo aquell dia m’havia fet un sopar diferent. Aquesta anècdota li va fer tanta gràcia a la Dra. Fernández, que uns dies més tard de l’entrevista, va trucar a la Montse per demanar-li permís per escriure un article i ha tingut molt de ressò mediàtic tant local com internacional: – THE JOURNAL FOR FOOD STUDIES/ UNIVERSITY OF CALIFORNIA PRESS. (2022) Us deixem l’article: Truita de pedres, a Catalan Recipe for Visualizing Women’s Domestic Work | Gastronomica | University of California Press (ucpress.edu) _ Heritage Radio Network, l’emisora gastrónomica pionera del món. Us deixem l’entrevista: Cristina Fernández Recasens on the Pebbles Omelet | Heritage Radio Network ( 2022) La recepta també ha estat inclosa com a cloenda dins del receptari “LA CUINA DEL PEIX A BLANES 2023” Vet aquí tot l’enrenou! Us deixem la recepta. TRUITA DE PEDRES INGREDIENTS Ous Pedres (còdols petits i rodons, de la mida d’un tall de botifarra) Oli d’oliva verge Sal PREPARACIÓ I COCCIÓ Anem a la platja a recollir còdols petits i rodons. Han de semblar talls de botifarra blanca. Rentem bé els còdols i els reservem. Deixatem els ous, posem un xic de sal i reservem. Agafem una paella, hi posem una mica d’oli, els còdols, escalfem i afegim l’ou batut. Quan estigui una mica cuita, li donem la volta amb un plat o un tomba truites i l’acabem de coure. Un cop feta, sembla realment una truita de botifarra blanca i fa molt bona oloreta. Una mica d’humor a la cuina no està mai de més. Visca la Cuina! La truita es pot aprofitar. Només cal retirar els còdols i es pot menjar! Montse i Júlia