¿QUÈ ÉS AQUESTA WEB?

VLOGS.cat (anteriorment coneguda com a Youtubers.cat) neix de la necessitat de donar a conèixer i fer promoció dels canals dels youtubers en català. La llista de youtubers en català intentarà ser un reflex el més precís possible d’aquesta comunitat, oferint també estadístiques generals de tot el conjunt. També es pot considerar, una eina per ajudar a créixer i a millorar els continguts, oferint suport, recursos, guies i consells necessaris. I evidentment potenciar l’ús del català.

¿QUÈ SÓN ELS YOUTUBERS?

Youtubers són aquelles persones que comparteixen públicament vídeos a la plataforma de Youtube. Els continguts poden ser molt diversos, per exemple de videojocs, literatura, cinema, humor, vlogs, cuina, música, moda… Com qualsevol altre medi (televisió, premsa, radio) es pot escollir l’idioma amb la que transmetre aquest contingut i això ja depèn d’un mateix. Compartir vídeos a youtube és gratuït. Molts fan servir la plataforma com a medi d’expressió, per entreteniment, buscant connexió social amb gustos i aficions similars…

¿PER QUÈ EN CATALÀ?

És una bona pregunta! per la que cada youtuber tindrà les seves pròpies raons. No és estrany pensar que la gent vol defensar, fer respectar i a la vegada ser promotor de la llengua de la seva pròpia terra. I ferla servir amb la mateixa normalitat que la fa servir a casa seva. El català l’entenen més d’onze milions de persones. Per tant públic potencial hi ha. Podeu trobar molts medis oficials (televisió, premsa, radio) en català. No és una llengua minoritària però si minoritzada. Si voleu saber més, us recomano l’Informe de 50 dades sobre la llengua catalana del 2015 de la Plataforma de la llengua.

També en escollir el català com a llengua a Youtube és més probable connectar amb gent més propera, ja que la gran majoria de catalanoparlants formen part dels Països Catalans.

PRIMERS CANALS EN CATALÀ

¿Quin és l’origen dels Youtubers catalans? Molts canals de la primera generació han desaparegut o estan inactius. Però el llistat actual ens donen la informació de quins podrien ser aquells pioners que van començar tot això dedicant temps a pujar de forma regular vídeos a Youtube en català (majorment tots de temàtica de videojocs). A saber Vaxter500, Kokt3r, ShuugoThane, TheComunityCAT… Des de Youtubers.cat agrairem si algú disposa de més informació, experiències o curiositats sobre l’origen de la comunitat catalana a Youtube.

EL FUTUR DELS CANALS EN CATALÀ

És un tema de números fàcilment extrapolable. Agafant dades dels canals en castellà i els canals en català en temàtiques comuns, és evident que els canals en català a Youtube no han arribat ni a raspar la capacitat de públic potencial. Enllaço una molt bona reflexió de PolCat sobre aquesta qüestió.