📁 Veure tots

Fira del Tap de Cassà de la Selva 2018

El cap de setmana del 8,9 i 10 de juny de 2018 es celebra a Cassà de la Selva una
“FESTA MAJOR”. S’anomena “Fira del Tap” i és una gran oportunitat de visitar l’Empordà. Allà descobrirem la història d’un tap de suro i podrem fer les festes que feien els tapers. Això no és només un tap de suro sinó una novel.la. Tothom sap que ve de l’alzina surera però sabíeu que té més paisatge que el Google Maps, que té historia, tradició, festa i símbols ocults? Una historia sorprenent que s’explica a la Fira del Tap de Cassà de la Selva. La novel·la comença aquí, en una Sureda de les Gavarres. És una de les poques zones del món es fa suro. El treuen de l’escorça. Una capa natural de l’alzina. Un anorac. Sabíeu que el suro és ignífug? Sobreviu al foc. Treure la pela de suro és tot un art. És com un strip-tease S’ha de fer molt bé. I l’esforç provoca gana. Els esmorzars de peladors es serveixen en una vaixella sorpresa La pana de suro fa de plat. Surt tan neta que no cal ni aigua Àngel Madrià, director editorial de La Fira del Tap Però no penseu que amb això ja n’hi ha prou per fer taps La pana es deixa assecar un any. S’aplana i es porta a cal taper. La pana s’ha bullit. Sinó seria impossible treballar-la El suro queda net i higiènic. Per saber que és bo no fa olor a res… En Josep i la Isabel fan taps com s’han fet tota la vida Poca indústria i molta artesania Llesquen la pana, foraden el suro amb una gúbia. Cal·libren pes i mida. Hi ha des del tap Seat Panda al Mercedes TOTAL JOSEP SUBIRANA Això sí, tenen una màquina que els compta… El tap ara és com un Fórmula 1 sense els adhesius Falta posar el nom del celler i l’any. Però també una sorpresa… Els artesans estampen la seva firma. Però està molt amagada L’Eduard Mestres ha recopilat totes les contramarques És un llibre ple de símbols ocults. Com en Dan Brown Podeu trobar referències des del 1800. Ah, d’acord. Però crec que no tinc vins tan antics a casa. No us penseu que del suro només es fan taps. No, ja veig que hi ha molt de marxandatge A mi ja m’està entrant set… A la Fira hi fan tastos i maridatges Un dels ponents defensa l’ús del porro. Us ho imagineu? SALVADOR GARCÍA-ARBÓS, Així bevien els tapers i els avis. Ara és una tradició que es perd. No et pensis. Hi ha un grup de peladors que encara ho recorda ELS TREFINS Un llibret per descobrir l’origen de tots els taps del món Els peladors treballaven per viure i no vivien per treballar Els seus àpats eren llegenda. S’en diu anar a fer un xic-xec A la Fira també fan un xic-xec i un sopar dels cuiners del poble La gent de Cassà cuina i porta les cassoles a la Plaça. Mmmmm. Tot això ho podeu fer durant tres dies: esmorzar damunt d’una pela de suro, fer un txic-txec amb productes de quilòmetre zero, tastat vins de l’Empordà i del Penedès, i acabar cantant en una taverna com ho feien els antics peladors. És una manera innovadora de destapar l’Empordà. La nostra web: http://enoturista.cat/ ———ESTEM A LES XARXES SOCIALS—— TWITTER:https://twitter.com/enoturistacat INSTAGRAM:https://www.instagram.com/enoturista/ FACEBOOK:https://business.facebook.com/enoturista.cat/ MAIL: info@enoturista.cat